Moussaka 2 port
1 stor aubergine (ca 300 g)
1 tsk salt
Köttfärsröra:
250 g köttfärs
½ lök ( mellanstor)
½ dl olja
1 dl krossade tomater
½ tärning köttbuljong
½ dl vitt torrt vin
1 riven vitlöksklyfta
½ tsk oregano
1/4 tsk timjan
1/4 tsk rosmarin
peppar
(ev. lite kanel)
Bechamel/ostsås: 3 dl
1,5 msk smör
1,5 msk vetemjöl
2,5 dl mjölk
salt
1 äggula (blandas med bechamel)
1 dl riven ost
ev. lite riven muskotnöt
- Skär auberginen i 1 cm tunna skivor.
Salta och låt dem vätska ur sig ca 30 minuter på en skärbräda. - Fräs färsen i en del av oljan tillsammans med den finhackade löken.
Häll i vinet. Tillsätt tomaterna, buljongtärningen och kryddorna.
Låt färsröran småkoka ca 15 minuter. - Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet. Späd med varm mjölk lite i taget under intensiv vispning. Såsen ska vara slät, utan klumpar. Dra kastrullen åt sidan. Blanda i äggula och riven ost.
- Torka av aubergineskivorna med hushållspapper.
Häll oljan i en stekpanna och stek auberginerna. Lägg sedan ut hälften i två portionsformar som tål ugnsvärme.
Lägg på färsröran efter de första lagret och lägg sedan till ytterligare
ett lager av stekta auberginer. Häll över den vita såsen så att ytan blir täckt med tjock lager av sås. Strö över lite riven ost så ytan blir krispig.
Grädda moussakan i 200 grader, mitten av ugnen, ca 40 – 45 minuter.
Låt den gärna stå cirka 10 minuter innan den serveras.