Ugnstekt lax med risotto
Ugnstekt lax 2 port:
2 st portionslaxar
citronpeppar
smör
Krydda laxfiléerna med citronpeppar. Klicka lite smör ovanpå.
Ugnsbaka i 175 grader 15 – 20 minuter.
Risotto:
1 dl risottoris (avorieris eller arborioris)
1 finhackade schalottenlök
25 g smör (eller 1,5 msk olivolja)
1 dl vitt vin
1/2 liter varm svamp- eller hönsbuljong (gjord på fond eller tärningar)
salt o peppar
ev. ½ msk tryffelolja
50 g parmesanost grovt riven + spara lite till servering
Fräs ris, lök och smör i en kastrull utan att det tar färg.
Tillsätt den uppvärmda buljongen, och hälften av vinet, lite i taget.
Sjud under omrörning i ca 35 – 40 minuter.
OBS! Då det är ca 20 minuter kvar av tiden, sätt in laxen.
När riset fortfarande har tuggmotstånd slå på resten av vinet.
Salta och peppra efter smak. Tillsätt ev. tryffelolja.
(Riset skall ha en liten kärna och risotton skall vara ganska blöt)
Dra kastrullen från plattan, rör ner grovriven parmesanost.
Servera med stekta skogschampinjoner.
Garnera med persilja och parmesan.