Burgundisk köttgryta – Boeuf Bourguignon
4 port
600 g nötkött (grytbitar)
smör till stekning
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 msk balsamvinäger
3 dl köttbuljong (vatten+fond)
1 dl rött vin
1 liten morot i bitar
torkad timjan
torkad persilja
ev. lagerblad
140 g bacon i tärningar
150 g champinjoner i kvartar
1 – 2 vitlöksklyftor hackade
ca 100 g syltlök
salt och peppar
Färsk hackad persilja till garnering
- Bryn det tärnade köttet i stekpanna (lite i taget) lägg i en gryta. Salta och peppra.
- Strö över mjölet och blanda väl. Häll på balsamvinäger och tillsätt tomatpuré. Koka ihop en stund. Tillsätt köttbuljong och vinet. Lägg i morot, timjan och persilja. Sjud grytan under lock i minst 1,5 timme tills köttet är mört.
3.Tärna bacon och stek det knaprigt lägg ner i grytan. Stek svampen, lägg ner i grytan. Tillsätt vitlök en och syltlöken. Koka i 10 minuter. Smaka av med ev. salt och peppar.
- Strö över hackad persilja. Servera grytan med kokt potatis eller klyftpotatis.
Tips! Det går utmärkt att tillaga grytan i ugnen i en ugnsfast stekgryta med lock, eller i en lergryta.
Bryn köttet i en stekpanna först. Sätt grytan i ugnen på 175 grader, ca 1,5 – 2 timmar.