Burgundisk köttgryta

image_print

Burgundisk köttgryta – Boeuf Bourguignon
4 port

600 g nötkött (grytbitar)
smör till stekning

1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 msk balsamvinäger
3 dl köttbuljong (vatten+fond)
1 dl rött vin
1 liten morot i bitar
torkad timjan
torkad persilja
ev. lagerblad

140 g bacon i tärningar
150 g champinjoner i kvartar
1 – 2 vitlöksklyftor hackade
ca 100 g syltlök
salt och peppar

Färsk hackad persilja till garnering

  1. Bryn det tärnade köttet i stekpanna (lite i taget) lägg i en gryta. Salta och peppra.
  2. Strö över mjölet och blanda väl. Häll på balsamvinäger och tillsätt tomatpuré. Koka ihop en stund. Tillsätt köttbuljong och vinet. Lägg i morot, timjan och persilja. Sjud grytan under lock i minst 1,5 timme tills köttet är mört.

3.Tärna bacon och stek det knaprigt lägg ner i grytan. Stek svampen, lägg ner i grytan. Tillsätt vitlök en och syltlöken. Koka i 10 minuter. Smaka av med ev. salt och peppar.

  1. Strö över hackad persilja. Servera grytan med kokt potatis eller klyftpotatis.

Tips! Det går utmärkt att tillaga grytan i ugnen i en ugnsfast stekgryta med lock, eller i en lergryta.
Bryn köttet i en stekpanna först. Sätt grytan i ugnen på 175 grader, ca 1,5 – 2 timmar.