Meny 7 vegetariskt

image_print

Sparrissoppa 4 portioner

400 g ansad grön sparris
1 st potatis
1 st gul lök
1 msk smör
2 st grönsaksbuljongtärning
7 – 8 dl vatten
2 msk vitt vin
salt och peppar
1 dl vispgrädde

Skär av den nedersta träiga delen på sparrisstjälkarna.
Skär av knopparna och koka dem ca 2 min i kokande vatten. Kyl dem i kallt vatten.
Tärna potatisen och hacka löken. Fräs det i smör tills löken blir mjuk.
Tillsätt sparrisstjälkarna och låt dem fräsa med. Tillsätt buljongtärningar, vatten och vin.

Koka ca 10 min tills sparrisen känns mjuk. Häll av och spara det mesta av buljongen och finfördela resten i matberedare eller med mixerstav. Späd med buljongen och ev mer vatten om den är för tjock. Smaka av om det behövs salt och peppar.
Tillsätt sparrisknopparna och låt dem bli varma.
Vispa grädden och lägg i en klick vid serveringen.
Tips! använd djupfryst sparris (behöver inte kokas lika länge).

Aubergine tournedos med mozzarellafyllning 4 port

2 auberginer
150 g mozzarellaost
salt o peppar
2 msk parmesan
2 tsk graham masala

Auberginetournedos: Sätt ugnen på 175°C.
Skär auberginerna i 4 tjocka skivor , ca 5 cm. Häll av vätskan och skiva mozzarellan.
Skär ett snitt i varje aubergineskiva. Stek bitarna på över- och undersidan. Salta och peppra.
Lägg mozzarellaskivorna i snittet. Lägg auberginen i en ugnssäker form.
Strö över parmesanost och krydda med garam masala.
Sätt in nederst i ugnen i ca 10 minuter.

Tryffelsky
2 dl rödvin
2 dl grönsaksbuljong (för 2 dl buljong krävs 1 msk fond eller 1 tärning + vatten)
5 msk japansk soja
1 tsk tryffelolja
1 msk maizena majsstärkelse
salt och peppar
1 msk smör (rumsvarmt)

Tryffelsky: Koka ner rödvinet till hälften.
Tillsätt grönsaksbuljong, soja och tryffelolja. Rör ut maizena i lite vatten och red av. Smaka av med salt och peppar. Rör i smöret vid servering.

Gratinerad tomathalva:
2 st tomater
5 soltorkade tomater
1,25 dl brödsmulor av franskbröd
½ gul lök
½ msk kapris
1 kvist persilja (finhackad)
2 kvistar färsk basilika (finhackad)
4 msk olivolja
salt
1 torkad chilifrukt eller svartpeppar
ströbröd
Dela tomaterna i två delar, ta bort kärnhuset och låt tomaterna rinna av.
Värm upp 4 msk olivolja i en stekpanna och bryn det torra brödet tills de får färg. Hacka soltorkade tomater i små bitar.
Finhacka löken och fräs den mjukt i stekpanna i 2 msk olivolja
Tillsätt soltorkade tomater, persilja och basilika. Blanda resten av ingredienserna och peppra.
Fyll tomathalvorna med blandningen och ställ dem i en ugnssäker form.
Strö på ströbröd och ringla över olivolja.
Gratinera i ugnen 180 grader i 45 min. Låt svalna några minuter.

Servera med vitlökspotatis och gratinerad tomathalva.

Chokladmousse 4 port
100 g mörk choklad
2,5 dl vispgrädde
2 äggulor
1/2 dl strösocker

Smält chokladen i vatten bad.
Vispa grädden lätt.
Vispa äggulorna och socker fluffigt.
Tillsätt ägg-sockerblandningen i chokladen under kraftig vispning.
Vänd ner den vispade grädden under omrörning.

Snabbkyl moussen 10 minuter i frysen.
Fördela moussen i skålar, glas eller koppar.
Ställ skålarna i kylen minst en timme innan servering.
Servera med bär eller exotiska frukter.