Svampsåser

image_print

Murkelsås 4 port

1 burk murklor
1 liten lök
2 msk smör till stekning
2 msk vetemjöl
1 dl vatten eller köttbuljong
1 msk Kinesisk soya
2,5 dl mellangrädde
salt, peppar

Finfördela murklorna och skölj noga, låt rinna av. Fräs en stund i smör
Hacka löken, fräs tillsammans med murklorna.
Strö över mjölet. Späd med vatten/köttbuljong. Låt koka ca 10 minuter, tillsätt soya och grädde.
Salta och peppra. Sjud en stund så allting blir varmt.
Önskas stuvning, strö över majsenaredning.

Tryffelsås 4 port:

5 dl köttbuljong(tärning)
3 msk finhackad lök
3 msk finhackad morot
1 msk finhackad selleri
2,5 dl rödvin
2 persiljestjälkar
½ lagerblad
½ krm timjan
4 msk madeira eller portvin
2 – 4 tärnade konserverade tryfflar eller
8 finhackade frästa champinjoner
2 – 3 msk mjukt smör

Blanda buljong, grönsaker, vin och kryddor i en kastrull. Sjud 20-30 min.
Sila. Rör ut 2 msk majsena med lite vatten och vispa ner i buljongen sjud,
tillsätt madeiran eller portvinet och saften tryfflarna legat i.
Smaka av såsen och tillsätt tryffeln (eller champinjonerna).
Blanka av såsen strax före serveringen med smöret genom att tillsätta det
i små klickar under vispning.