Vinsåser

image_print

Rödvinsås: 4 port
Mycket god

2 skivor stekfläsk
1 shalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 dl rött vin
2 dl vatten
1½ msk köttfond eller 1 köttbuljongtärningar
2 msk kinesisk soja
2 kvistar färsk timjan
1 msk maizena ljus redning
2 msk finhackad färsk timjan (till servering)

Tärna 1 skiva fläsk i tärningar och hacka även löken i tärningar.
Fräs fläsk och lök i en kastrull några minuter, pressa över vitlöken och rör om.
Tillsätt vin, vatten, köttfond eller smulad buljongtärning, soja och färsk timjan.
Låt såsen sjuda på svag värme under lock 30 minuter.
Sila ner såsen i en ren kastrull. Red av såsen med maizenaredning.
Ge den ett uppkok och tillsätt finhackad timjan precis före servering.

Rödvinsås 4 port

3 dl rödvin
2 st hackade schalottenlökar
1 timjankvist
peppar
3 dl kalvfond
1 msk rödvinsvinäger, ev. mer
1 msk smör

Koka upp vin, schalottenlök, timjan och peppar. Reducera såsen tills den börjar tjockna. Tillsätt kalvfond och låt såsen sjuda ytterligare på svag värme. Smaka av med eventuellt mer vinäger.
Sila och blanka av med smöret.

Obs! Koka egen fond, eller blanda vatten och koncentrerad fond.

Vitvinssås till fisk

4 port:

35 g vetemjöl
1 dl vitt vin
4 dl fiskfond
2 dl vispgrädde
25 g champinjoner (rensade)
2 persiljestjälkar
½ skivad liten gul lök

Smält smöret utan att det tar färg.
Tillsätt champinjoner, skivad lök och persilja och låt det fräsa en stund utan att ta färg.
Tillsätt mjöl och häll i den kokande fiskfonden tillsammans med vinet.
Låt småkoka i 20 minuter.
Tillsätt vispgrädde och låt såsen koka ytterligare 10 minuter.
Sila såsen och servera.

Vitvinsås:

3 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 dl créme fraiche
1 msk vetemjöl
3 msk hackad dill

Till såsen koka vin, vatten och buljongtärning tills 3 dl återstår.
Rör ihop créme fraiche och mjöl och vispa ner i buljongen.
Sjud såsen under vispning ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar och rör ner hackad dill.