Vårrullar 2 port
5 ark vårrulledeg (filodeg)
olja att fritera i (rapsolja)
Kinesisk fyllning:
200 g fläskfärs eller blandfärs
100 g mungbönor eller böngroddar (låt rinna av)
1 msk olja
100 g svamp eller blekselleri (strimlat)
1 msk majsenamjöl
1 msk kinesisk soja + lite vatten
svartpeppar och kinesiska kryddor
Bryn färsen och grönsakerna lätt. Tillsätt soja/majsenaredning. Tillsätt bönorna eller groddarna. Krydda sist. Låt kallna.
Lägg stor sked med fyllning på den stekta sidan.
Rulla ihop till ett paket., pensla kanterna med äggvita och låt vila
5 – 10 minuter.
Fritera 4 – 5 minuter per sida. Servera med sojasås eller sötsur sås.
Thailändsk fyllning:
200 g fläskfärs eller blandfärs
100 g vitkål
100 g grovrivna morötter
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olja
1 krm malen kardemumma
½ msk grönsaksfond + lite vatten
1 msk majsenamjöl
svartpeppar och ev. salt
Bryn färsen och grönsakerna lätt. Tillsätt fond/majsenaredning. Krydda sist. Låt kallna.
Låt fryst vårrulledeg tina. Dela varje ark i två långa remsor 10 x 20 cm. Fukta en handduk som du kan lägga över vårrulledegen efter varje gång du tagit fram ett blad så det inte torkar.
Lägg lite fyllning på ett vårrulleark och rulla ihop. Vik kortändarna innan du rullar det sista och fäst med lite vatten.
Fritera några vårrullar åt gången i fritös eller eller i tjockbottnad kastrull på spisen.
Till servering: sweet chilisås och sallad.
Tips! Vill du tillaga vårrullarna i ugn, så går det bra i 225 grader i 10-12 minuter.
Pensla vårrullarna med ägg först och lägg dom på en bakplåtspapper.