Sparrissoppa 2 port:
200 g ansad grön sparris
½ st potatis
½ st gul lök
½ msk smör
1 st grönsaksbuljongtärning
3,5 – 4 dl vatten
1 msk vitt vin
salt och peppar
½ dl vispgrädde
Skär av den nedersta träiga delen på sparrisstjälkarna.
Skär av knopparna och koka dem ca 2 min i kokande vatten. Kyl dem i kallt vatten.
Tärna potatisen och hacka löken. Fräs det i smör tills löken blir mjuk.
Tillsätt sparrisstjälkarna och låt dem fräsa med. Tillsätt buljongtärningar, vatten och vin.
Koka ca 10 min tills sparrisen känns mjuk. Häll av och spara det mesta av buljongen och finfördela resten i matberedare eller med mixerstav. Späd med buljongen och ev mer vatten om den är för tjock. Smaka av om det behövs salt och peppar.
Tillsätt sparrisknopparna och låt dem bli varma.
Vispa grädden och lägg i en klick vid serveringen.
Tips! använd djupfryst sparris (behöver inte kokas lika länge).