Falafel 15 st
6 dl kokta kikärtor (konserv)
1 gul lök
1 dl persilja
2-3 msk vetemjöl
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk koriander
1 tsk kummin (eller spiskummin)
1 krm svartpeppar eller cayennepeppar
1 krm vitpeppar
1/2 tsk bakpulver
Blanda alla ingredienserna och mixa i en matberedare till en riktigt mjuk smet.
Tillsätt bakpulvret och låt stå i 30 min.
I stekpanna: Fyll en stekpanna nästan helt med olja och vänta tills oljan blir riktigt varm.
Forma smeten till små bullar och stek dem tills de blir rödbruna.
Eller stek dom i ugn: Forma falafelbullar med hjälp av två skedar och lägg dem på en olivoljad plåt.
Grädda falafel i ugnen ca 15 min på 225 grader och vänd dem efter halva tiden.
Tips! Det går att göra biffar av smeten.
Falafelsås:
5 dl yoghurt
3 msk tahina
1 tsk salt
1 knippe klippt perslja
rödpeppar efter smak
Blanda alla ingredienserna.
Turkisk sallad
Lika delar:
tomat
färsk grön gurka
paprika
rödlök
Hacka allt detta mycket fint,
som pyttipannatärningar
Dressing:
Lika delar olivolja och vinäger
salt och ganska mycket svartpeppar
Rejält med grovriven grekisk fårost i drivor över salladen.
Serveringsförslag:
* Servera med cous cous och ajvar relich.
* Eller med kebabbröd, fylld med sallad, gurka, tomater, rå lök och falafelsås.