Plankstek 2 port
(Väljer man att göra egen bearnaisesås, kan såsen kokas först)
Duchessemos 2 port:
4 – 6 medelstora potatisar (ca 400 g)
2 msk smör
1 äggula
salt och peppar
Skala och koka potatisen, pressa i potatispress eller använd elvisp.
Blanda i smör, äggulor och kryddor. Låt moset svalna något och lägg i en spritspåse.
Spritsa sedan potatismoset på plankan.
Köttet:
300 g fläskfilé, oxfilé
salt och peppar
tomathalvor med lite oregano och salt
Sätt ugnen på 225 grader.
Köttet: (Under tiden då potatisen kokar)
Skär filéen i skivor. Stek filéen på båda sidor. (oxfiléen behöver inte vara genomstekt.) Krydda med salt och peppar.
Lägg filéen på plankan tillsammans med moset och tomaten. Låt den stå i ugnen tills den fått gyllenbrun färg, ca 10 – 15 minuter.
Tag ut ur ugnen och häll över bearnaisesås och kokt broccoli eller baconlindad sparris.
Klassisk tillbehör är baconlindad sparris:
Koka sparris al dente. Vira bacon runt sparris och stek den i stekpanna.
Bearnaise 2 port (såsen kan kokas först)
100 g smör (smält)
4 krossade vitpepparkorn
2 persiljestjälkar (eller 1- 2 msk hackad persilja)
1 msk finhackad schalottenlök
2 msk ljus vinäger
4 msk vatten
2 st äggulor
dragon
Smält fettet och låt det svalna något.
Koka peppar, persilja, lök, vinäger och vatten i en liten rostfri kastrull utan lock tills ungefär hälften av vätska återstår.
Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
Ställ kastrullen i vattenbad i större kastrull. Vattnet får inte koka.
Vispa ner äggulorna. Sjud under vispning tills blandningen börjat tjockna.
Tag kastrullen från värmen, tillsätt fettet i en stråle under kraftig vispning.
När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med smulad dragon.
Tips! Skulle såsen se ut att skära sig, ( beror oftast att vattnet i vattenbadet kokar eller att man blandar smöret för hastigt) tillsätt en droppe kallt vatten under vispning.