Wåfflor

image_print

Fras-våfflor 6 – 8 laggar

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl isvatten eller vichyvatten

Vispa grädden till hårt skum. Vispa ner mjölet lite i taget. Sätt sist till vattnet och vispa smeten jämn.
Grädda tunna våfflor i hett järn guldgula och frasiga. Servera dem direkt från järnet eller lägg dem på galler.
Servera med sylt och grädde, eller glass och blåbär.

Grundrecept våfflor
100 – 125 g smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl iskallt vatten

Smält smöret och låt det svalna. Mosa bananerna. Vispa mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en jämn smet.
Vispa ner det avsvalnade smöret och avsluta med att vispa ner det kalla vattnet.

Chokladvåfflor: tillsätt 3 msk kakao i våffelsmeten. Servera med glass och chokladsås eller krossad choklad.


Äggvåfflor 10 laggar

2 stora ägg
3 dl filmjölk
2 dl standardmjölk
2,5 – 3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
75 g smält smör

Vispa samman äggen med mjölken och mjölet blandat med bakpulvret och tillsätt saltet. Rör ner filmjölken.
Rör smeten jämn men rör den inte mer än nödvändigt. Rör sist ner det smälta, avsvalnade smöret.
Grädda våfflor på vanligt sätt i hett järn.
Tips: Smeten kan göras enbart med vanlig mjölk eller enbart filmjölk.

Våfflor till många – utan ägg
35 laggar

7,5 dl vatten
1 liter mjölk
1,5 – 2 tsk salt
7,5 dl margarin (smält)
17 – 18 dl vetemjöl
0,5 dl bakpulver

Glutenfria våfflor 10 st

6 dl maizenamjöl
2 tsk bakpulver
6 dl mjölk
4 ägg 100 g smält smör
1/4 tsk salt

Vispa ihop alltsammans. Låt smeten vila 1 timme.
Vispa smeten mellan gräddningarna.