Grekisk bondsallad

image_print

Grekisk sallad (Choriatiki)
med matmuffins och tzatziki

Sallad 2 port:
½ skivad grön paprika
½ skivad röd-eller gul lök
1/4 gurka
2 st tomater (rumstempererade)
50 g fetaost
6 svarta oliver (gärna med kärna)

Dressing:
2 msk olivolja
½ msk vinäger eller citronsaft
½ tsk oregano
salt och en nypa socker
nymalen svartpeppar

Blanda ihop dressingen.
Varva salladsingredienserna i en stor skål, häll över dressingen.
Servera med tzatziki, vitlöksbröd och öl.

Tzatziki

2 dl matlagningsyoghurt
grön gurka (grovriven)
salt
1 msk olivolja
1 tsk citronsaft
1 krm malen svartpeppar
1 vitlöksklyfta
finhackad dill (eller persilja)
Blanda samman yoghurt, gurka och olja.
Smaksätt med peppar, vitlök, citronsaft och dill.

Fetaostfyllda matmuffins 8 – 16 st

5 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
½ tsk salt
3 ägg
8 soltorkade tomater i olja
½ dl olja
2 dl naturell yoghurt
100 g fetaost

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vispa ägg, olja (eller olja från tomaterna) samt yoghurt.
Rör ner det i mjölblandningen. Skär tomaterna i bitar och fetaosten i tärningar och blanda ner dem.
Klicka ut smeten i 8 muffinsformar (Amerikansk storlek) eller i bullformar.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter för de stora och 10 – 12 för de små.