Sandefjordsås och smörsås med dill

image_print

Sandefjordsmör
Passar till torsk, hälleflundra, lax mm

2 port:
0,75 dl grädde
75 g smör
1/2 msk citronsaft
1 msk färsk persilja, finhackad
salt och peppar

4 port:
1,5 dl grädde
150 g smör
1 msk citronsaft
2 msk färsk persilja, finhackad
salt och peppar

Koka upp grädde och låt den reduceras tills det har kokat till hälften.
Vispa i kall smör. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar:
Strö över hackad persilja före servering.

Smörsås med dill 2 port

½ fiskbuljongtärning + ½ dl vatten
1 msk citronsaft
½ dl creme fraiche
75 g mjukt smör
1,5 msk senap
½ -1 dl hackad dill
nymald vitpeppar

Koka upp vatten, fiskbuljongtärning, citronsaft och créme fraiche. Tillsätt och vispa in smöret klickvis till en simmig sås. Smaksätt såsen med senap, hackad dill och vitpeppar. Låt inte såsen koka sedan smöret har tillsatts.