Omelett, svampstuvning och äggröra
OMELETT (Fransk omelett)
3 ägg
lite salt och peppar
Vispa ihop ägg, salt och peppar med gaffel. Smält smör och ringla i olja i en stekpanna. Häll i omelettsmeten. Grädda på lagom värme 3 – 4 minuter.
Olika serveringstips:
- Lägg på riven ost som en rand på mitten, vänd försiktigt 1/3 över osten, och en gång till. Flytta omeletten på en tallrik.
- Servera omeletten med svampstuvning eller räkstuvning.
- Lägg på riven ost, gravad lax och dill.
- Tomater och fetaost.
Champinjonstuvning
1 burk skivade champinjoner eller några färska
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl svampspad, mjölk eller grädde
kinesisk soja eller kantarellfond
peppar
ev. salt
Fräs den skivade svampen i smöret. Strö över mjöl, rör om och späd med vätska.
Koka i 10 min. Smaksätt soja eller fond, peppar och eventuellt salt.
Äggröra 2 port
4 ägg
0,5 dl grädde
salt o peppar
1 tsk smör
Vispa sönder äggen och rör i grädden. Salta och peppra
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, häll i äggröran och rör med träslev hela tiden på låg temperatur tills äggröran tjocknar.
Äggröran kan även tillagas i vattenbad.
Obs! Serveras direkt